Kažu da dobre stvari dolaze u malim pakovanjima, a to ne može biti veća istina kada su u pitanju borovnice. Ove male bobice mogu podstaknuti vaš mozak, omekšati kožu, pa čak i spriječiti rak. Treba li još razloga da ih dodate u ishranu?

Zdrav imunološki sistem.

Borovnice imaju više antioksidanasa od bilo kojeg drugog svježeg voća ili povrća testiranog do danas. Antioksidansi jačaju imuni sistem neutrališući slobodne radikale. Većina njenih moći dolazi iz pigmenta koji je odgovoran za plavu boju.

Stimuliše mozak.

Pojedite borovnice i mozak će vam raditi brže i bolje. Jedna studija sugeriše da borovnice usporavaju gubitak memorije.

Njega kože

Koža će zablistati ako napravite masku od mješavine 2 kašičice pirea od borovnica, 2 manje šoljice smeđeg šećera i 3 kašike limunovog soka. Borovnica će omekšati kožu, limun je posveijtliti, a šećer očistiti od mrtvih ćelija.

Odličan vid.

Jedenjem dvije porcije borovnica dnevno smanjićete rizik od degeneracije makule koja dolazi s godinama i koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba.

Zdravo srce.

Ako svaki vikend pojedu pet ili više porcija borovnica, žene će smanjiti rizik od srčanog udara. Sadrže visoke nivoe spojeva koji pomažu zdravlju arterija.

Snižava nivo šećera u krvi.

Borovnice imaju nizak glikemijski indeks, pa imaju blagotovoran uticaj na regulaciju šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Konzumiranje pet porcija dnevno kroz dva mjeseca pokazaće značajan napredak u regulaciji šećera.

Prevencija raka.

Antocijanini koji borovnicama daju karakterističnu boju napadaju rak koji uzrokuju slobodni radikali te se bore protiv rasta tumorskih ćelija. Treba pojesti samo pola šoljice borovnica dnevno.

Zdravlje bešike.

Borovnice poput brusnica sadrže spojeve koji čuvaju bešiku od nakupljanja bakterija i pomažu kod infekcija urinarnog trakta.

Tope salo oko stomaka.

Polifenoli koji se nalaze u borovnicama razgrađuju masnoće na stomaku i smanjuju rizik od metaboličkog sindroma.

Pomažu kod zatvora.

Šoljica sirovih borovnica sadrži oko četiri grama vlakana. Rastvorljiva vlakna kojih ima u borovnicama mogu apsorbovati 11-16 puta sopstvene težine u vodi i tako ubrza rad crijeva.

Zdravlje kostiju.

Borovnice imaju velike količine mangana, koji igra veliku ulogu u razvoju kostiju.

Autor

Napišite komentar

Zapratite nas na Facebooku