Savjeti za proljetno čišćenje za smanjenje opasnih posljedica zagađivača u zatvorenom prostoru u kući

Kvalitet zraka može izgledati kao nešto što treba uzeti u obzir samo kada izlazite napolje. Međutim, koncentracije nekih zagađivača u zatvorenom prostoru često su dva do pet puta veće od tipičnih vanjskih koncentracija, prema Agenciji za zaštitu okoliša (EPA). Za ljude koji žive s plućnom fibrozom (PF) i drugim respiratornim bolestima, proljetno čišćenje je savršena prilika za stvaranje zdravog životnog prostora eliminacijom mnogih uobičajenih i često nevidljivih iritatora pluća i opasnosti koje se nalaze u domu, a koje mogu zagaditi zrak koji udišemo.

Kao priznanje za sezonu proljetnog čišćenja, ovdje sam da rasvijetlim skrivene zagađivače u našim domovima koji mogu negativno utjecati na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru i, zauzvrat, na naše zdravlje. Također dijelim savjete o proljetnom čišćenju kako bih smanjio opasne efekte ovih zagađivača u zatvorenom prostoru u kući.

Kvalitet zraka u zatvorenom prostoru i naše zdravlje
Pandemija COVID-19 promijenila je način na koji živimo i radimo, a ljudi provode više vremena u svojim domovima nego ikada prije. Međutim, određene opasnosti u našim domovima mogu ostati neviđene, kao što su zagađivači zraka u zatvorenom prostoru, koji mogu utjecati na naše zdravlje bez ikakvih znakova. Pacijenti sa intersticijskim plućnim bolestima (ILD) poput PF su posebno osjetljivi na efekte zagađenja zraka.

Iz ovih razloga, imperativ je da pacijenti slušaju svoje tijelo i rano uoče simptome. Također ohrabrujem pacijente da razgovaraju sa svojim doktorom ako osete kratak dah, suv, uporan kašalj ili umor, što može biti znak upozorenja PF. Kao i kod svake progresivne bolesti, rana dijagnoza je ključna za maksimiziranje mogućnosti liječenja i poboljšanje kvalitete života.

Savjeti za proljetno čišćenje za poboljšanje kvalitete zraka
Vaš rizik od razvoja PF se povećava kada udišete kontaminirane čestice ili „antigene“ tokom dužeg vremenskog perioda. Ovi patogeni uključuju spore plijesni uzrokovane vlažnošću, životinjskim proteinima, dimom, prašinom i azbestom.

Kako biste bolje zaštitili svoje zdravlje od opasnog izlaganja okolišu, u nastavku ćete pronaći jednostavne savjete za proljetno čišćenje za uklanjanje zagađivača iz zraka u vašem domu:

Poboljšajte ventilaciju zraka: stajaći zrak može proliferirati zagađivače zraka u zatvorenom prostoru. Otvaranje prozora vašeg doma povećava protok zraka, što može pomoći u smanjenju nezdravih emisija iz unutrašnjih izvora i iznijeti zagađivače zraka iz kuće.
Usisavajte i čistite tvrde površine: životinjska perut može ostati zarobljena na površinama koje se teško čiste, kao što su tepisi, posteljina i podovi, što može izazvati iritaciju očiju, nosa i grla. Ovi iritansi također mogu izazvati alergije ili astmatičnu reakciju. Temeljito operite svu posteljinu u svom domu i obratite posebnu pažnju na usisavanje prljavštine zarobljene u pukotinama na kauču, tepisima i uglovima.
Smanjite prašinu: Prašina se skuplja posvuda i brzo se akumulira. Za neke, udisanje čestica prašine može izazvati respiratornu reakciju poput kihanja ili curenja iz nosa. Ovo može biti štetno za naše zdravlje ako je izloženo dugotrajno. Koristite čistač od mikrovlakana za hvatanje prašine kako biste redovno i temeljito čistili površine u svom domu kako biste eliminirali grinje i druge zagađivače koji se zadržavaju na česticama prašine i površinama.
Kontrolišite plijesan u zatvorenom prostoru: Prečišćivači zraka pomažu u zarobljavanju alergena u zraku, spora plijesni, dima od kuhanja i prašine prije nego što imaju priliku da se prošire kroz vaš dom. U stvari, pročišćivač zraka može pomoći u uklanjanju do 99% zagađivača u zraku, prema HVAC.com. Instaliranje pročišćivača zraka, koji dolaze u različitim veličinama i cijenama, jednostavan je način da poboljšate ukupni kvalitet zraka u vašem domu.
Provjerite detektore ugljičnog monoksida: uređaji koji sagorevaju gorivo, kao što su peći, generatori i kamini, mogu ispuštati štetne nusproizvode izgaranja poput ugljičnog monoksida (CO) direktno u zrak, koji mogu biti smrtonosni ako su izloženi u velikim količinama tokom dužeg vremenskog perioda. Uvjerite se da vaši detektori CO ispravno rade i zamijenite ih ako su stariji od 5 do 7 godina.
Prevencija bakterija: Određeni oblici upale pluća mogu biti uzrokovani izlaganjem bakterijama koje su povezane s loše održavanim sistemima za klimatizaciju ili grijanje. Zamijenite ili očistite filtere i očistite teško dostupne prostore između ventilacijskih otvora pomoću Q-tip ili tanke krpe od mikrovlakana.
Uklonite otpad kućnih ljubimaca: Produžena izloženost udahnutim životinjskim proteinima, posebno ptica u kavezima, također može uzrokovati PF. Stoga je važno čistiti kaveze najmanje jednom sedmično (ili čim se otpad nakupi). Osim poboljšanja kvalitete zraka u zatvorenom prostoru, kvalitet života vašeg ljubimca sigurno će se poboljšati pravilnom njegom i čišćenjem.
Možemo nastaviti da činimo korake ka prevenciji bolesti tako što ćemo bolje razumjeti utjecaj izloženosti okolišu. U širem smislu, također možemo zastupati važnost čistog zraka za zdravlje naše nacije podizanjem svijesti o štetnim efektima zagađivača zraka.

Najbolje mjesto za početak? Osigurati da je zrak koji udišemo u našim domovima siguran od štetnih efekata zagađenja tako što ćemo dati prednost efikasnom čišćenju ovog proljeća.

Napišite komentar

Zapratite nas na Facebooku