Imate li u kući malo kurkume, cimeta, kardamoma i crnog papra, ove zime skuhajte si superzdravi čaj od tih ljekovitih začina. Osim što ćete dati snažan poticaj imunitetu, usto ćete potaknuti probavu, balansirati razine šećera u krvi te usporiti proces starenja.

No to je samo djelić dobrobiti ovog ljekovitog zimskog eliksira.

Kurkuma je s razlogom jedan od najpopularnijih začina. Konzumirate li je redovito, bilo u obliku suhog ekstrakta ili čaja, možete biti sigurni da ćete se osloboditi različitih upalnih stanja.

Čaj od kurkume često se preporučuje osobama koje boluju od artritisa ili osteoporoze jer može znatno ublažiti bolove u zglobovima. Da bi ovaj čaj bio još zdraviji i ukusniji, dodali smo mu moćne začine kao što su cimet, kardamom i crni papar.

Cimet je poznat po svojim antidijabetskim svojstvima i regulaciji probave te je odličan za srce, a kardamom, osim što djeluje antioksidativno i protuupalno, usto pomaže i kod lošeg zadaha.

Crni papar odličan je dodatak svakom jelu ili čaju koji sadrži kurkumu, jer poboljšava njezinu apsorpciju, a usto djeluje protuupalno.

Osim što je ovaj čaj pravi eliksir za zdravlje, zahvaljujući mirisnom cimetu i finom kardamomu, pravi je užitak i za vaše nepce.

Čaj od kurkume, cimeta i kardamoma

Sastojci:

  • 300 ml vode
  • ¼ žličice kurkume u prahu
  • 1-2 štapića cimeta (može i cimeta u prahu)
  • prstohvat crnog papra
  • 1-2 kardamoma u ljusci (ili prstohvat kardamoma u prahu)

Priprema:

  1. U vodu dodajte sve navedene začine (dodajete li kardamom u ljusci, prethodno mu otvorite ljusku), stavite na vatru pa ostavite da lagano vrijucka 10 minuta.
  2. Po želji dodajte malo meda i limuna, poslužite i uživajte u finom okusu!

Dobrobiti čaja od kurkume, cimeta i kardamoma

Djeluje antioksidativno i jača imunitet

Aktivni sastojak kurkume (kurkumin) djeluje tako da štiti stanice od oksidativnih oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala.

Slobodni radikali su nusprodukt bioloških reakcija u našem tijelu.

Oni na stanicama izazivaju oštećenja, koja, osim što ubrzavaju proces starenja, usto mogu dovesti i do raznih degenerativnih oboljenja.

Poput kurkume, i cimet ima snažna antioksidativna svojstva, a usto odlično podiže okus ovog čaja. Kako biste svom imunitetu dali snažan poticaj, redovito pijte ovaj čaj.

Ima snažna protuupalna svojstva

Oksidativni stres kojem je vaš organizam izložen vodi do raznih upalnih oboljenja, poput artritisa, reume, psorijaze, čak i Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Kurkumin iz kurkume, cimet i kardamom imaju različite mehanizme uz pomoć kojih snažno djeluju na smanjivanje upalnih procesa u organizmu.

Njihovom sinergijom u ovom čaju postići ćete još bolji učinak nego kada biste uzimali samo jedan od ovih začina.

Pomaže regulaciji probave i poboljšava san

Osim što poboljšava apsorpciju kurkumina u organizmu, crni papar usto sadrži piperin koji potiče lučenje probavnih enzima gušterače te na taj način potiče i probavu.

Kardamom i cimet također su poznati po svom prirodnom laksativnom učinku.

Cimet je poznat i po svom relaksirajućem učinku, stoga vam ovaj čaj može pomoći i da lakše i brže zaspite.

Stabilizira razine šećera u krvi

Cimet sadrži posebne ljekovite sastojke kao što su cimetna kiselina, cinamaldehid i cinamat.

Osim što imaju snažna protuupalna i antioksidativan svojstva, ti sastojci djeluju i tako da snižavaju razine šećera u krvi, povećavaju osjetljivost organizma na inzulin te pridonose zdravom gubitku kilograma.

Poput cimeta, i kardamom ima antidijabetska svojstva.

Čaj od kurkume, cimeta i kardamoma može vam pomoći i kod metaboličkog sindroma koji se manifestira povišenim trigliceridima, inzulinskom otpornošću, povišenim krvnim tlakom i pretilošću.

 

Autor

Napišite komentar

Zapratite nas na Facebooku