Kako su povezani šetnja i gubitak kilograma i šta možete da očekujete ako svakog dana hodate barem pola sata?

Pitanje koje interesuje svi koji hodanjem žele da izgube kilograme je – koliko moraju da odaju da bi u tome uspjeli. Često se spominje 30 minuta šetnja dnevno – toliko je, tvrde stručnjaci, potrebno za uspješno mršavljenje.

Šetnja i gubitak kilograma

Stručnjaci tvrde da šetnjiom od samo pola sata možete da sagorite od 150 do 200 kalorija, u zavisnosti od vaše brzine i tjelesne težine. Neke od tih kalorija sigurno će dolaziti iz masti što je još bolja vijest ako stvarno želite vidjeti rezultate.

Ako u tih pola sata želite da sagrite još više kalorija, ubrzajte tempo i šetnji dodajte promjene nagiba poput brda, piše zadovoljna.dnevnik.hr. Takođe, ubacite intervale, odnosno hodajte brzim tempom minut, a zatim usporite na pola minuta do 40 sekundi. Izmjene radite svih 30 minuta.

Među prijeko potrebne varijacije koje će vašem tijelu biti dodatni izazov spada i promjena uobičajene rute.

Ako osjetite da možete, pokušajte malo i potrčati što će biti velika pomoć kod gubitka kilograma. To ne mora biti duže od minute, a dovoljno će biti i da povremeno pokušate potrčati 15-ak sekundi i napravićete razliku.

Naime, varijacije su nužne ako ne želite zapeti s napredovanjem. To znači da trajanje šetnje od 30 minuta ne trebate nužno povećavati, ali unutar tih 30 minuta morate raditi izmjene kako biste došli do cilja.

Naše tijelo je naime pametna mašina koji se s vremenom navikne na izazove koje mu namećemo. Ako ih ne mijenjamo, i tijelo se prestaje mijenjati. Pojačavanje intenziteta, mijenjanje ruta i odlazak u brda dobre su promjene.

Šetnja – kako početi?

Još jedna sjajna stvar kod šetnje je ta što je riječ o aktivnosti niskog intenziteta zbog čega je možete često praktikovati. Za početak, krenite s tri do četiri šetnje sedmično, a za postizanje maskimalnih rezultata poželjno je da postepeno dođete do pet ili šest odlazaka u šetnju sedmično.

Barem dvije šetnje neka imaju ugrađene intervale. Ako se dogode dani u kojima ne možete odvojiti 30 minuta vremena za šetnju, pokušajte je razbiti u dvije ili tri kraće šetnje.

Nijedna šetnja nije prekratka. Imajte to na umu. Kao dodatni podsticaj da ne odustanete u šetnje vodite ljubimce, članove porodice, prijatelje…Ako imate malu bebu, gurajte kolica. To će stvoriti dodatni otpor i povećati gubitak kalorija.

U svakom slučaju, pola sata hodanja dnevno može biti izvrsna pomoć u procesu mršavljenja. Naravno, uravnotežena, zdava ishrana takođe je bitna.

Autor

Napišite komentar

Zapratite nas na Facebooku